Make your own free website on Tripod.com
VALMINI INTERNATIONAL
AU PAIR - SAD / VELIKA BRITANIJA
Home | SREDNJA SKOLA -SAD | COLLEGE i SPORTSKE STIPENDIJE - SAD | SUMMER WORK - SAD | AU PAIR - SAD / VELIKA BRITANIJA | POSAO U INOZEMSTVU, RADNE I ISELJENICKE VIZE | MORE - LJETO 2004.

 
 
CUVANJE DJECE U OBITELJI
 
Ovakav Program postoji u svijetu preko 40 godina. Pod ovim nazivom se krije vrlo jednostavan Program koji je uz neke posebnosti, identican u gotovo svim zemljama svijeta gdje je uspostavljen. Radi se o mogucnosti da mlade osobe, pretezno djevojke iz cijelog svijeta odlaze u odabranu zemlju, u prethodno odabranu obitelj da u istoj cuvaju djecu. U slobodnom vremenu djevojke su obvezne da se ukljuce u program doskolovanja, bilo da se radi o kursu jezika, pohadjanju nastave na koledju ili univerzitetu ili pak neki specijalisticki program - kurs. Za takvu aktivnost imaju osiguran smjestaj i ishranu u obitelji, zdravstveno osiguranje, placene ili djelomicno placene Programe doskolovanja i nedjeljni dzeparac. Boravak je ogranicen na period od 9 - 12 mjeseci, a u posebnim slucajevima moze  trajati krace. Detaljno navodima sto se pod poslovima AU PAIR podrazumijeva.
 
OPCI AU PAIR UVJETI
Duzina boravka :    9 - 12 mjeseci
Smjestaj : osiguran u obitelji
Ishrana : osigurana u obitelji
Vrsta posla : cuvanje djece i obavljanje laksih kucnih poslova vezanih za djecu
Radno vrijeme  : 25 - 45 sati tjedno*
Slobodno vrijeme :1 - 2 dana tjedno i 2 tjedna placenog odmora 
Radna dozvola : osigurana
Zdravstveno osiguranje : osigurano
Kursevi jezika : osigurani, obvezni i placeni*
Nadzor : osiguran tijekom cijelog boravka
Viza : osigurani svi potrebni dokumentii obrasci iz inozemstva za dobivanje vize *
Dzeparac : od  50 do 140 US$ tjedno*
 
POTREBNI UVJETI
Starost kandidata : 18 do 27 godina
Znanje jezika :  osnovno znanje
Skolska sprema : srednja skola
Radno iskustvo : pozeljno iskustvo u radu s djecom
Vozacka dozvola : obvezno/pozeljna
Zdravstveno stanje : kandidat  mora biti zdrava osoba
Kriminalni dosje : kandidat ne smije biti osudjivan niti se protiv istoga vodi krivicni postupak
Posebni uvjeti : kandidat ne smije biti osoba kojoj je u  zadnjih 12  mjeseci uskracen zahtjev za izdavanje vize
 
POSTUPAK PRIJAVLJIVANJA
Kako bi se pristupilo ukljucenju u AU PAIR  Program , ukoliko se ispunjavaju svi trazeni uvjeti potrebno je da se prije pocetka postupka, kandidat osobno pojavi u nasu Agenciju uz obveznu pratnju bar jednog roditelja. Pozeljno je da se takva posjeta unaprijed najavi. Podrazumjeva se da je kandidat od nas prethodno dobio sve dopunske informacije bilo telefonom ili osobnim dolascima. Razgovor, kome prisustvuju roditelji, potreban je da bi se kandidat konacno do detalja upoznao sa svim aspektima Programa, a mi stekli utisak da je kandidat svjestan ozbiljnosti  Programa i spreman da se na isti ukljuci na pravi nacin, a roditelji pak, da se uvjere da ce njihovo dijete biti na valjan, zakonit i siguran nacin ukljuceno na  javan i zakonit Program.
 
Postupak je slijedeci:
 
TESTIRANJE : prije potpisivanja Ugovora obavlja se testiranje znanja jezika, a po pozitivnom rezultatu prelazi se na slijedece faze.
 
POTPISIVANJE UGOVORA : kandidat i nasa Agencija potpisuju Ugovor kojim reguliramo medjusobne obveze i prava.
 
PREUZIMANJE OBRAZACA : uplatom akontacije od 10% od cijene  usluge za ukljucenje na AU PAIR program, preuzimaju se  od nas svi potrebni formulari i obrasci  neophodni za ukljucenje na Program.
 
KOMPLETIRANJE DOKUMENTACIJE : preuzete formulare i obrasce iz prethodnog stava treba sa paznjom, a cesto uz nasu pomoc, popuniti. Tako, kompletno  popunjene mi preuzimamo i saljemo u izabranu zemlju, a kandidat placa dodatnih 20% od cijene usluge.
 
DOBIVANJE OBITELJI : temeljem  dostavljene dokumentacije, kandidat  biva izabran od strane neke obitelji, a nas partner iz inozemstva salje sve potrene pismene podatke o istoj. Pri preuzimanju podataka o obitelji kandidat je obvezan da uplati ostatak od 70% cijene usluge. U ovoj fazi kandidat ima mogucnost , a cesto i obvezu da sa obitelji stupi u osobni, telefonski kontakt.
 
DOBIVANJE VIZE : po zavrsetku svih gore navedenih postupaka, kandidata dobiva iz inozemstva svu potrebnu dokumentaciju i sve potrebne obrasce na temelju kojih pristupa osobnom ishodjenju vize.
 
DUZINA POSTUPKA : jasno je da se vrijeme kada ce neki kandidat biti izabran od strane obitelji tesko moze precizno odrediti. Temeljem iskustava te uvjeta koje sami inozemni partneri odredjuju treba racunati na slijedece : od momenta predaje nasoj Agenciji kompletno ispunjenih formulara i obrazaca pa do odlaska u inozemstvo potrebno je planirati najmanje 2 a najvise 6 mjeseci.
Jos jednom zelimo istaknuti da svoju kompletnu uslugu naplacujemo tek po kompletno obavljenom poslu, tj. po dobivanju obitelji za nase kandidate. Medjusobne obveze prilikom raskida suradnje ili obostrano ne ispunjenje obveza regulirane su posebnim Ugovorom, a sa pocetka teksta.
 
FORMULARI I OBRASCI POTREBNI  ZA PRIJAVLJIVANJE
Tijekom prethodnog teksta u nekoliko navrata spomenuli smo formulare i obrasce koje treba, preuzeti, popuniti, predati, dostaviti.... , a da smo pri tom podrazumijeva :
 
PRIJAVA : posebno dizajniran formular koji se sastoji od nekoliko strana - Application Form, a koji je obvezno popuniti na engleskom jeziku.
UVJETI PROGRAMA : Ugovor koji kandidat potpisuje, Agreement Form, sa  Medjunarodnom institucijom, nasim partnerom, ili ponekad sa Vladom pojedine zemlje.
ZDRAVSTVENO UVJERENJE : obrazac koji se popunjava pri nadleznoj zdravstvenoj ustanovi, Physician's Report Form.
PREPORUKA : obrasci Childcare Reference Form, u kojim se upisuju i opisuju preporuke o dosadasnjem radu svakog kandidata. Preporuke mogu biti od privatnih ili pravnih osoba.
SVJEDODZBE I DIPLOME : Potrebno je dostaviti diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli i o zavrsena  dva posljednja razreda.
POTVRDA O NE OSUDJIVANJU :  Potrebno je dostaviti potvrdu da kondidat do sada nije bio osudjivan.
POTVRDA O NE VODJENJU KRIVICNOG POSTUPKA : Potrebno je dostaviti potvrdu da se protiv kandidata ne vodi  krivicni postupak.
VOZACKA DOZVOLA : Potrebno je dostaviti kopiju vozacke dozvole.
PUTOVNICA : Dostaviti kopije  prve dvije strane putovnice.
PISMO O SEBI : Obvezno je na posebnom obrascu napisati osobno pismo o sebi.
PISMO OBITELJI :Na posebnom obrascu potrebno je buducoj obitelji napisati osobno pismo o sebi.
FOTO ALBUM : Potrebno je, na posebnom obrascu, kompletirati foto album koji se sastoji od 8 fotografija , velicine formata fotografija za putovnicu i najmanje 12 fotografija slobodnog formata i sadrzaja (sa obitelji, sa djecom, sa zivotinjama ....,)
 
 
SAD
U Americi se AU PAIR Program javlja puno kasnije  nego u ostalim evropskim zemljama, a zakonski se prvi put ovaj oblik medjunarodne razmjene regulira 1986.g. Zakon je dopunjavan Odlukama i Zakonskim podaktima 1987.g., 1988.g., 1989.g., da bi se konacna verzija pojavila 1999.g. u Federal Register  Doc. 99 - 25690F, Volume 64, Number 192, pages 53929 - 53930, Section  62.31 e. Iz  navedenog je jasno da se ovakav Program u SAD radi pod nadzorom Vladinih institucija te da se iz tog razloga uvjeti za ukljucivanje moraju striktno postovati, a jednaka prava vaze za sve ovlastene partnere sirom svijeta.
Program u SAD specifican je prema slijedecem :
- povratna avio karta do SAD je placena od strane porodice za sve kandidate
- kursevi i doskolovanje  u iznosu od US$ 500 je placeno od strane obitelji za sve kandidate
- vozacka dozvola je obvezna za svakog kandidata
- posao u porodici je ogranicen na 45 sati nedjeljno
- depozit od US$ 500 je obvezan za sve kandidate
- tjedni dzeparac u svim obiteljima iznosi US$ 140
- duzina boravka za sve kandidate u svim obiteljima je 12 mjeseci
- program je moguce zapoceti u svako doba
 
CIJENA :  US$ 330
 
 
VELIKA BRITANIJA
 
Program AU PAIR je prvobitno nastao u Engleskoj prije 40 - 50 godina da bi se prosirio po ostalim evropskim zemljama. Jasno je da su ovakvi programi, imajuci dugu tradiciju, postali  dio svakodnevnice Engleza i da oni  cesto bez predrasuda ukljucuju "strance" u svoju obitelj na ovakvim poslovima. Isticemo taj podatak da bi istakli cinjenicu da se ovakav program vec dugi niz godina realizira te da je mogucnost da dodje do nesporazuma na realciji  obitelj kandidat gotovo minimalna.
Program u Velikoj Britaniji specifican je prema slijedecem :
- prijevozne troskove snosi  kandidat
- kursevi jezika su obvezni, prethodno su osigurani, ali su djelomicno placeni od strane obitelji za sve kandidate. Cijena kurseva je prosjecno GBP  60  tjedno.
- vozacka dozvola nije obvezna ali je pozeljna
- posao u obitelji je ogranicen na 25 - 35 sati tjedno
- tjedni dzeparac je razlicit kod svake obitelji, a krece se u iznosu ne manjem od GBP 50
- duzina boravka zavisi od obitelji i krece se u vremenu  od 6 - 12 mjeseci
- program je moguce zapoceti u svako doba.
 
CIJENA :  US$ 330
 

Big Ben, London

Family having breakfast

Pumpkin carving

Teacher w/pre-school students