Make your own free website on Tripod.com
VALMINI INTERNATIONAL
SREDNJA SKOLA -SAD
Home | SREDNJA SKOLA -SAD | COLLEGE i SPORTSKE STIPENDIJE - SAD | SUMMER WORK - SAD | AU PAIR - SAD / VELIKA BRITANIJA | POSAO U INOZEMSTVU, RADNE I ISELJENICKE VIZE | MORE - LJETO 2004.

O PROGRAMU

Osnovu ovog Programa cini jednogodisnje skolovanje u srednjoj skoli u SAD sa boravkom ucesnika Programa u obiteljima.
Program je namijenjen mladim osobama od 15 do 18 godina starosti, koji zele i mogu  provesti najmanje jednu skolsku godinu u SAD.
Radeci dugi niz godina  razlicite obrazovne programe sa mladima,uvjereni smo da je jedan ovakav program sigurno najbolja zivotna investicija koju roditelji mogu da naprave za svoju djecu, ili ona sama za sebe. Iznenadjuje koliko nas"samostalni" jednogodisnji boravak u inozemsvu uspije izmijeniti.
Nasa djeca istinski odrastu, pronadju sebe, a ujedno razviju samostalnost, hrabrost u  suocavanju sa teskocama i njihovom savladavanju, sposobnost komunikacije u stvarnom prostoru, sve tako vazno za njihovu buducnost.
Izuzetno vazna komponenta  u njihovom odrastanju je i izgradnja samopouzdanja, te sam osjecaj da je mlad covjek osoba koja se u .... tamo nekom stranom svijetu snalazi.... je gotovo odlucujuca za daljnju buducnost.
Godina skolovanja sa boravkom u obitelji je neuporedivo korisno zivotno iskustvo. Postavlja se pitanje tko moze da se prijavi u ovoj Program, te koje uvjete mora ispunjavati. Odgovor je vrlo jednostavan: svatko moze da provede skolsku godinu u inozemstvu, ispunjavajuci tri osnovna uvjeta vezana za : godine starosti, uspjeh u skoli, znanje jezika.
 
STAROST UCESNIKA PROGRAMA
Jednogodisnja skolska godina u SAD po nasem programu, moguca je za sve ucenike srednjih skola koji imaju  15 do 18 godina.
 
DOSADASNJI USPJEH U SKOLI
Potrebno je  da svaki ucesnik naseg Programa ima najmanje dobar uspjeh u prethodna dva razreda.
 
ZNANJE JEZIKA
Znanje jezika je potrebno, a  sto bolje buduci ucesnik govori engleski to ce boravak biti korisniji, a i vrijeme potrebno za adaptaciju ce biti krace. No, ljudi koji sa nama rade ovaj Program znaju da mladi dolaze i radi ucenja jezika te se  ne trazi nikakav poseban kvalitet. Potrebno je ono znanje za koje se pretpostavlja da ce uceniku, u samom pocetku omoguciti samostalno sporazumijevanje sa ukucanima i  skolskom sredinom.
 
SKOLOVANJE
Program koji nudimo ucenicima srednjih skola, podrazumijeva da se potencijalni ucesnik Programa rasporedjuje u drzavnu srednju skolu - gimnaziju koja je najbliza obitelji u kojoj je smjesten. Vecinom se upisuje u isti razred u koji bi bio upisan i u redovnom skolovanju kod nas.
Kako ucesnike Programa biraju obitelji u kojima ce zivjeti, a ne obratno, ne moze se birati  skola ,  a ni mjesto boravka.
Prijavljivanjem na nas  Program najkasnije do 1.prosinca stice se mogucnost  izbora sireg podrucja. Posebnom doplatom od US$ 400  bira se drzava u SAD.
 
SMJESTAJ
Kako smo u samom pocetku naveli, osnovu ovog Programa cini smjestaj u stranoj obitelji tijekom skolovanja. Pored znatno nize cijene, ovakav smjestaj omogucava bolje i potpunije upoznavanje sa domicilnim nacinom zivota i kulturom. Pravilan izbor obitelji se  smatra odlucujucim za siguran, prijatan i uspjesan boravak mladih u inozemstvu.
Roditeljima je posebno vazno da im dijete bude smjesteno u obitelji  koja ce se o njemu brinuti nesebicno i sa velikom paznjom. Iako mi sami nemamo nikakav utjecaj na izbor - dugogodisnje bavljenje ovim poslom nam potvrduje da smo napravili pravi izbor partnera u zemlji u kojoj se ovaj Program odvija. Zadovoljni smo cinjenicom  da radimo sa najznacajnijim i najvecim organizacijama koje svoj posao rade  izuzetno odgovorno i  visoko profesionalno. Svaka obitelj koja je zainteresirana da primi ucenike iz naseg Programa, mora ispuniti vise uvjeta i kontrola kako bi nasi partneri bili sigurni da ce se prema nasim ucesnicima Programa - vasoj djeci, ponasati sukladno sa trazenim  uvjetima. Bitno je da ce se nas ucenik prihvatiti kao vlastiti clan obitelji. Motivi obitelji su cesto vrlo humani. Shvacaju kao to svoj doprinos medjunarodnom sporazumjevanju, a imaju i dobar osjecaj zbog cinjenice da pomazu mladima da upoznaju zivot u njihovoj zemlji i da nauce njihov jezik. Obitelji koje na ovaj nacin ugoste mlade cine to bez ikakve naknade- potpuno besplatno. Svaka obitelj ocekuje da je ucesnik koga prihvaca osoba koja zna samostalno odlucivati te da se zeli korektno vladati u skoli i  pratiti nastavu, te da  je prilagodljiva, ima pozitivan pristup, volju i snagu da savlada teskoce i konacno toleranciju i zelju da se ukljuci u obiteljski zivot kao njihov clan.
 
BRIGA O DJECI  
Sistem kontrole i nadzora  obuhvaca nekoliko specificnih cinjenica: pored obitelji koja brine o mladima, svaki ucesnik Programa ima i svog koordinatora kome se moze obratiti u svako doba dana i noci. Koordinator i sam boravi u neposrednoj  blizini ucenika. Koordinator ima obvezu da bez obzira na obracanje ucesnika Programa vrsi redovnu kontrolu odnosa skole i obitelji prema ucesniku i obratno. U svim slucajevima za koje koordinator procjeni da  su vazni - isti reagira bez obzira  na zelju svakog od ucesnika u Programu: ucenika, skole ili obitelji.
 
ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Zdravstveno osiguranje je obvezno za zemlju u kojoj nudimo skolovanje iz naseg Programa. Djeca moraju biti osigurana, a uvjeti zdravstvenog osiguranja  su predmet Ugovora kojeg svaki ucesnik Programa potpisuje sa Fondacijom iz inozemstva. Kompletno navedeno zdravstveno osiguranje uracunato je u cijenu Programa.
 
PRIJAVA
Ovdje cemo opisati nacin prijavljivanja i daljnji postupak. Odluka da se pokusa jednogodisnji boravak u inozemstvo i izbor nas da u tome posredujemo je samo prvi korak. Razumljivo je da postoji jos bezbroj pitanja na koja u prethodnom tekstu nismo uspjeli odgovoriti. To cemo uciniti prigodom razgovora kojih  po pravilu ima nekoliko do trenutka kad se napravi konacna odluka. Nakon toga slijedi najvazniji dio u fazi prijavljivanja:
INTERVIJU,  a koji se posebno zakazuje. Prilikom vodjenja INTERVJUA obvezatno je prisustvo oba ili bar jednog roditelja. Tijekom razgovora stice se opci utisak o ucesniku Programa i njegovim motivima. Tek nakon toga u koliko i mi procjenimo da su ispunjeni osnovni uvjeti - izdajemo originalnu PRIJAVU. Ista se mora pazljivo i precizno popuniti. Tako ispunjenu PRIJAVU saljemo nasim partnerima u inozemstvo i zajedno cekamo da se pronadje obitelj. Naime, odmah po dobivanju  PRIJAVE  nasi partneri ulaze u  proces trazenja obitelji.
Nazalost, taj proces se sa nase strane ne moze kontrolirati, a ni vremenski tocno odrediti. Na temelju dosadasnjeg iskustva znamo da su se najranije obitelji nalazile u OZUJKU, ali je bilo slucajeva da do kraja SRPNJA treba strpljivo cekati. Po dobivanju obitelji ucesnik  Programa zapocinje direktnu komunikaciju sa istom.
 
VIZA
Za sve ucesnike programa potrebna je viza koja traje jednu skolsku godinu. Dobiva se temeljem neophodne dokumentacije: dio pribavljamo mi, posredstvom nasih partnera, a dio sam ucesnik Programa. Vazno je istaknuti da se dokument iz inozemstva salje tek nakon izvrsene konacne uplate. Svaki ucesnik Programa je obvezan da sam regulira ishodjenje vize - naravno uz nasu  pomoc. U koliko i pored svega ucesnik Programa ne dobije vizu, a sto je diskreciono pravo svake ambasade, a sto nam se do sada nije dogodilo, nase medjusobne obveze prestaju. Uplaceni iznos se vraca prema UVJETIMA RASKIDA UGOVORA.
 
ODLAZAK 
Za odlazak se treba pripremiti u KOLOVOZU, ne prije 10., a ni kasnije od 25. KOLOVOZA. Podrazumjeva se da se sve avio karte obvezno realiziraju kroz nasu Agenciju. 
 
POVRATAK
Povratak je planiran u vremenu od 10.LIPNJA do 10. SRPNJA slijedece godine.
 
UGOVOR
Nase medjusobne odnose na relaciji ucesnik Programa - inozemni partner i nasa Agencija reguliramo kroz DVA UGOVORA.
Prvim UGOVOROM se reguliraju odnosi, prava i obveze ucesnika Programa i nase Agencije.
Drugim UGOVOROM  se reguliraju prava i obveze ucesnika Programa i inozemnog partnera.
U oba slucaja Ugovore za  ucesnika Programa potpisuju RODITELJI.
 
CIJENA
Cijena iznosi : US$ 3.900
U CIJENU su uracunate slijedece usluge:
-  izbor odgovarajuce obitelji za boravak ucesnika Programa tijekom skolske godine
- izbor drzavne srednje skole i obavljanje svih formalnosti prilikom upisa na istu
- pribavljanje svih dokumenata iz inozemstva potrebnih za dobivanje  vize
- skolovanje u trajanju od jedne skolske godine
- smjestaj i ishrana u obitelji tijekom boravka i skolovanja
- zdravstveno osiguranje tijekom boravka i skolovanja
- skolski udzbenici za sve osnovne predmete tijekom skolovanja
- svjedodzba na polugodistu i diploma na kraju skolske godine za one skole u kojima 
  se iste izdaju
- nadzor koordinatora tijekom boravka i skolovanja
- danonocni servis kao pomoc za rjesavanje svih eventualnih problema tijekom boravka
  i skolovanja
- obvezna pomoc koordinatora, porodice, kao i naseg partnera prilikom eventualnog
  nastavljanja skolovanja ili upisa na studij.
 
U CIJENU NISU URACUNATE SLIJEDECE USLUGE
- Putni troskovi koji su razliciti, i krecu se u iznosu od  US$ 600 - US$ 900
- Mjesecni dzeparac koji je obvezan , a prosjecno iznosi  US$ 100 - US$ 200
 
UPLATA
Uplata po ovom Programu se vrsi u vise rata kako slijedi:
- prilikom preuzimanja prijave                   US$   100
- prilikom predaja popunjene  prijave        US$   400
- zakljucno sa 31.ozujka                              US$ 1500 
- zakljucno sa 30.lipnja                                US$ 1900
 
UVJETI RASKIDA UGOVORA
Svaki od ucesnika Programa ima pravo da u svakom trenutku otkaze svoje ucesce u Programu. Iako su uvjeti otkaza ucesca tj. raskida Ugovora regulirani  samim Ugovorom koji ucesnik  Programa potpisuje sa nasom Agencijim zelimo da i na ovom mjestu iznesemo te uvjete.
Znaci, priliko odustajanja od Programa, razlikujemo slijedece situacije:
- ukoliko do otkaza dodje u periodu po preuzimanju prijava nasa Agencija zadrzava do
  tada uplacenih US$ 100
- ukoliko do otkaza dode u periodu do 31.ozujka, a prije dobivanja obitelji ucesnik
  Programa ima pravo na povrat kompletne uplate po odbivanju nasih troskova od
  US$ 200
- ukoliko do otkaza dodje u periodu od 01.travnja do 30.lipnja, a prije dobivanja obitelji,
  ucesnik Programa ima pravo na povrat kompletne uplate po odbivanju nasih i troskova
  inozemnih partnera u iznosu od US$ 500- ukoliko douu
- ukoliko do otkaza dodje u bilo kojem periodu, a po dobivanju obitelji, ucesnik  
  Programa nema pravo na bilo kakav povrat, tj. zadrzava se kompletno uplaceni iznos
- ukoliko do otkaza dodje uslijed ne dobivanja vize ucesnik ima pravo na povrat
  cjelokupnog do  tada uplacenog  iznosa, po odbivanju US$ 200
- ukoliko do realizacije Programa ne dodje zbog ne nalazenja obitelji od strane naseg
   partnera vraca se kompletno  uplaceni iznos umanjen za troskove nase Agencije.